26-04-2024

Stemmenorkest in de Alexanderkerk in Rinsumageast

Op vrijdagavond 26 april, aanvang 20.00 uur, vindt er bijzonder concert plaats in de Alexanderkerk.

Vrouwenkoor Voxstrot en instrumentaal ensemble Camarata Dockum brengen dan het programma ‘De kracht van Muziek’ ten gehore. Deze muziek is ontstaan in een vrouweninterneringskamp op Sumatra tijdens de Japanse bezetting van Nederlands Indië in WO II. De vrouwen verkeerden in erbarmelijke omstandigheden, maar wisten kracht te putten uit muziek. Twee van hen bleken in staat om uit het hoofd de noten van grote werken uit het klassieke repertoire op papier te zetten. Zo ontstond een “stemmenorkest”, want de vrouwen hadden enkel hun stem beschikbaar als instrument. Het wonder van de muziek gaf velen van hen de kracht om deze ellendige periode te doorstaan en te overleven. Na de oorlog kwam de collectie manuscripten terecht in de muziekbibliotheek van de Stanford University in Californië. Mede door het boek van Helen Colijn “De kracht van een lied” en de vele lezingen die zij in de tachtiger jaren daarover gaf is de muziek verder de wereld overgegaan.

Wij nodigen u van harte uit om op 26 april a.s. ‘De kracht van Muziek’ mee te beleven in de Alexanderkerk in Rinsumageast. De deuren gaan open om 19.30 uur.  Bij de uitgang is er een collecte. De opbrengst komt ten goede het restauratiefonds van de kerk.

Herdenking op 4 mei a.s.

De vertolking van deze bijzondere muziek past in de periode waarin we oorlogsslachtoffers herdenken. Op zaterdag 4 mei vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument aan de Eysingawei.  We verzamelen dan om 19.30 uur op ‘e Piip en lopen met elkaar naar het monument.

Daar wordt een toespraak gehouden, klinkt het taptoesignaal, houden we twee minuten stilte en leggen we een krans.

Komt u ook?

De 4 mei herdenking is een gezamenlijk initiatief van Dorpsbelang Rinsumageast-Sibrandahûs en de Contactgroep van de Prot. Gem. Claercamp.

Ga terug naar de vorige pagina